Håndfarget økologisk merino (Cheeky Merino Joy)

Garnet vi håndfarger er håndplukket av oss! Vi ønsker å jobbe med fiber som ikke har blitt dynket i kjemikalier og dermed mistet sine naturlige egenskaper. 

Siden våre garn ikke er superwashbehandlet, må vi være mer forsiktige når vi håndfarger slik at det ikke tover seg. Og fordi syrefarger fester seg veldig lett til plaststoffer og nylon, må vi jobbe hardere for å få skarpe, klare farger i det rene ullgarnet vårt. 

 

Mer om ubehandlet/behandlet garn

Garnet vi håndfarger er ubehandlet i aller høyeste grad. Det er ikke bleket, anti-møllbehandlet eller superwash behandlet på tradisjonelt vis. Den eneste garnbasen vi bruker som er maskinvaskbart (økologisk garn fra Rosy Green) er "superwash" behandlet med en økologisk metode som er godkjent under den strenge økologiske GOTS sertifiseringen.

Tradisjonell superwashbehandling innebærer å bruke store mengder klor for å etse vekk skjellene som sitter på ullfiberen, slik at disse ikke hekter seg fast i hverandre og tover garnet. Noen superwashbehandlinger dekker deretter garnets overflate med plaststoff, for å være sikker på at overflaten er så glatt og tovefri som mulig. Dette gjør at garnet ikke puster eller absorberer vanndamp og garnet føles "plastikkaktig" og kaldt. Denne kjemikaliefesten som ødelegger ulla og planeten vil ikke vi bidra til. 

Ulla kommer bare fra land som ikke praktiserer mulesing, og dermed fra dyr som ikke har blitt utsatt for dette.

 

Vårt garn er naturlig ullgarn

Ulla klippes av sauen, kardes, spinnes til garn og dampes før den sendes til meg. Jeg vasker garnet og farger det med syrefarger. Siden garnet er ubehandlet vil det derfor føles lettere, varmere og puste bedre enn det vanlige behandlede ullgarnet. Siden ulla er ubehandlet vil den derfor også ha beholdt sine naturlige antibakterielle egenskaper. Ullgarnet kan gjerne tilsettes lanolin til f.eks bleiebukser eller sengetepper til baby. 

 

Vi tenker på miljøet og reultatet når vi farger 

Garnet håndfarges av oss med syrefarger. Dette syns vi gir det beste resultatet, og er både vaskeekte og lysfast!

Vi plantefarger ikke garnet, fordi noen av kjemikaliene som må til for at plantefargen skal feste seg godt nok i garnet er svært giftig og skadelig for miljø og helse. Plantefarger er heller ikke spesielt lysfaste, og vil falme relativt kjapt. Det vil ofte være endel "rusk" igjen i garnet ved plantefarging. 

Fargen vi bruker heter syrefarge på grunn av at det må litt lav PH til for at fargen skal binde seg i fibrene i garnet. (Det samme må man gjøre hvis man farger med konditorfarge). Vi har litt husholdningseddik i fargebadet, og PH-nøytraliserer det brukte fargevannet med bakepulver når vi er ferdige med det. Vi sløser ikke med fargen heller, vi bruker bare nok til at all fargen binder seg til garnet. Og hvis vi likevel har overskuddsfarge, legger vi mer garn i gryta slik at vi får brukt opp all fargen. På denne måten er vannet helt klart når vi er ferdige, så ingen fargestoffer finner vei ned i avløpssystemet, bare vann.

 

Nesten perfekte

I 100 grams nøster med lange lengder kan det forekomme en, eller to, spleiser. Dette er dessverre ikke noe jeg kan oppdage før jeg nøster garnet, altså etter garnet er farget og tørket. Er det flere enn to bruker jeg å beholde nøstet selv.

 

Håndfarget = unikt!

Håndfargede garn er unike, ingen nøster er helt like. Det vil være ulike sjatteringer og ulikheter i stripelengder og fargemetning gjennom hele nøstet og mellom nøster farget i samme fargebad. Det er maksimalt seks nøster i samme fargebad, oftest fire og så lite som to når man skal farge mørke farger. Kjøp derfor det du trenger til ditt prosjekt, for jeg kan ikke garantere at du vil finne akkurat samme fargenyanse senere. Hvis du strikker noe hvor du vil ha fargen så jevn som mulig mellom nøster, anbefaler jeg at du strikker med to nøster samtidig. Strikk en omgang fra hvert nøste, så vil fargen på resultatet bli jevnere.

 

Håndvask

Håndfarget garn kan lekke litt farge ved første vask. Det er bare å skylle til vannet er blankt. Lekker det veldig mye og liksom ikke vil gi seg, da har vi gjort en dårlig fargejobb! Da er det bare å ta kontakt med meg pr e-post, så fikser vi det.

Ninapetrina garn skal alltid vaskes for hånd med vaskemiddel beregnet for ull (eller litt zalo eller gallesåpe for de skikkelig vanskelige flekkene). Om du ikke finner håndvasking like terapeutisk som meg, så kan du alltids prøve ull-program eller såkalt "håndvask" på vaskemaskinen din, men det er på eget ansvar. Husk å stille temperaturen på 0 grader. Slik at det ikke blir vekslende temperaturer mellom vask og skylling og du ender opp med tovet vask.