Håndfarget økologisk garn

Garnet i Ninapetrinas håndfargeri er håndplukket av meg! Jeg ønsker å jobbe med fiber som ikke har blitt dynket i kjemikalier og dermed mistet sine naturlige egenskaper. 

Siden garnet ikke er superwashbehandlet, må jeg være mer forsiktig når jeg håndfarger slik at det ikke tover seg. Og fordi syrefarger fester seg veldig lett til plaststoffer og nylon, må jeg jobbe hardere for å få skarpe, klare farger i det rene ullgarnet. 

Mer om ubehandlet/behandlet garn

Garnet jeg håndfarger er ubehandlet i aller høyeste grad. Det er ikke bleket, anti-møllbehandlet eller superwash behandlet på tradisjonelt vis. Den eneste garnbasen jeg bruker som er maskinvaskbar (økologisk garn fra Rosy Green) er behandlet med en slags balsam som gjør den maskinvaskbar med økologisk metode som er godkjent under den strenge økologiske GOTS sertifiseringen.

Tradisjonell superwashbehandling innebærer å bruke store mengder klor for å etse vekk skjellene som sitter på ullfiberen, slik at disse ikke hekter seg fast i hverandre og tover garnet. Noen superwashbehandlinger dekker deretter garnets overflate med plaststoff, for å være sikker på at overflaten er så glatt og tovefri som mulig. Dette gjør at garnet ikke puster eller absorberer vanndamp og garnet føles "plastikk-aktig" og kaldt. Denne kjemikaliefesten som ødelegger ulla og planeten vil ikke jeg bidra til. 

Vårt garn er naturlig ullgarn

Ulla klippes av sauen, kardes, spinnes til garn og dampes før den sendes til meg. Jeg vasker garnet og farger det med syrefarger. Siden garnet er ubehandlet vil det derfor føles lettere, varmere og puste bedre enn det vanlige behandlede ullgarnet. Siden ulla er ubehandlet vil den derfor også ha beholdt sine naturlige antibakterielle egenskaper. Ullgarnet kan gjerne tilsettes lanolin til f.eks bleiebukser eller sengetepper til baby. 

Ulla i Ninapetrinas garn kommer bare fra land som ikke praktiserer mulesing, og dermed fra dyr som ikke har blitt utsatt for dette.

Tenker på miljøet og resultatet  

Garnet håndfarges av meg (Nina) med syrefarger. Dette syns vi gir det beste resultatet, og er både vaskeekte og lysfast!

Jeg plantefarger ikke garnet, fordi noen av kjemikaliene som må til for at plantefargen skal feste seg godt nok i garnet er svært giftig og skadelig for miljø og helse. Mange plantefarger er heller ikke spesielt lysfaste, og vil falme relativt kjapt. Det vil ofte være endel "rusk" igjen i garnet ved plantefarging. 

Fargen jeg bruker heter syrefarge på grunn av at det må litt lav PH til for at fargen skal binde seg i fibrene i garnet. (Det samme må man gjøre hvis man farger med konditorfarge). Jeg har sitronsyre i fargebadet, og PH-nøytraliserer det brukte fargevannet med bakepulver når jeg er ferdig med det. Jeg sløser ikke med fargen heller, og bruker bare nok til at all fargen binder seg til garnet. Og hvis det likevel er overskuddsfarge, legger jeg mer garn i gryta slik at jeg får brukt opp all fargen. På denne måten er vannet helt klart når jeg er ferdige, så ingen fargestoffer finner vei ned i avløpssystemet.

Nesten perfekte

I 100 grams nøster med lange lengder kan det forekomme en, eller to, spleiser. Dette er dessverre ikke noe jeg kan oppdage før jeg nøster garnet, altså etter garnet er farget og tørket. Hvis jeg ser et hespe med flere enn to spleiser legger jeg det til side. 

Håndfarget = unikt!

Håndfargede garn er unike, ingen nøster er helt like. Det vil være ulike sjatteringer og ulikheter i stripelengder og fargemetning gjennom hele nøstet og mellom nøster farget i samme fargebad. Det er maksimalt seks nøster i samme fargebad, oftest fire og så lite som to når man skal farge mørke farger. Kjøp derfor det du trenger til ditt prosjekt, for jeg kan ikke garantere at du vil finne akkurat samme fargenyanse senere. Hvis du strikker noe hvor du vil ha fargen så jevn som mulig mellom nøster, anbefaler jeg at du strikker med to nøster samtidig. Strikk en omgang fra hvert nøste, så vil fargen på resultatet bli jevnere.

Håndvask

Håndfarget garn kan lekke litt farge ved første vask, spesielt hvis man bruker for varmt vann. Håndfarget garn skal ikke vaskes i vann som er varmere enn 30 grader, dette kan gjøre at bindingene som har fått fargene til å feste seg til fiberen løsner og fargen løsner. Noen ganger kan det være litt overskuddsfarge igjen i garnet, altså farge som ikke er festet til fiberen. Det er bare å skylle til vannet er blankt. Lekker garnet veldig mye farge og liksom ikke vil gi seg, da har vi gjort en dårlig fargejobb! Da er det bare å ta kontakt med meg pr e-post, så skal jeg ordne opp i det.

Ninapetrina garn skal alltid vaskes for hånd med vaskemiddel beregnet for ull (eller litt zalo eller gallesåpe for de skikkelig vanskelige flekkene). Om du ikke finner håndvasking like terapeutisk som meg, så kan du alltids prøve ull-program eller såkalt "håndvask" på vaskemaskinen din, men det er på eget ansvar. Husk å stille temperaturen på 0 grader. Slik at det ikke blir vekslende temperaturer mellom vask og skylling og du ender opp med tovet vask.