Håndfargeriet

Informasjon om det håndfargede garnet og hva du kan forvente av det

Håndfarget garn er en liten luksus for de som ønsker det lille ekstra.

Med håndfarget garn kan man lage talløse fargekombinasjoner på akkurat det garnet man ønsker å bruke i sitt prosjekt.

Med flerfarget garn mellom pinnene føles det nærmest ut som man maler med de fargerike maskene.

Med en gradient raser prosjektet av pinnene fordi man strikker så raskt som man kan for å nå til neste nyanse!

Semisolid garn, selv om det er relativt rolig i fargene, har utrolig mye liv og spill. Det er nyanseforskjeller inni tråden, mellom trådene i tråden og bortover tråden. Ofte kan man drømme seg bort i fargespillet. Det kan være som å se solas refleksjoner gjennom krusninger i klart vann. Eller de millioner av små skyggeflekkene fra bladene på et stort tre. Eller bølgene som beveger seg i vannoverflata... 

Men uansett hvor forelsket jeg er i håndfarget garn, så er det ikke feilfritt på alle måter for alle mennesker. I avsnittene under finner du det du trenger å vite om hvordan jeg farger mitt garn og hva du kan forvente av det. 

Håndfarget på en økologisk garnbase (Tynn Rosy Manx)

Ikke superwash

Garnet jeg håndfarger er ikke bleket, anti-møllbehandlet eller superwash behandlet.

Den eneste garnbasen jeg bruker som er maskinvaskbar er Tynn Rosy Merino, garnbasen er Cheeky Merino Joy fra Rosy Green Wool. Den er behandlet med en slags balsam som gjør den maskinvaskbar med økologisk metode som er godkjent under den strenge økologiske GOTS sertifiseringen

Tradisjonell superwashbehandling innebærer å bruke store mengder klor for å etse vekk skjellene som sitter på ullfiberen, slik at disse ikke hekter seg fast i hverandre og tover garnet. Noen superwashbehandlinger dekker deretter garnets overflate med plaststoff, for å være sikker på at overflaten er så glatt og tovefri som mulig. Dette gjør at garnet ikke puster eller absorberer vanndamp og garnet føles "plastikkaktig" og kaldt. 

Siden garnet er ubehandlet vil det derfor føles lettere, varmere og puste bedre enn det vanlige behandlede ullgarnet. Siden ulla er ubehandlet vil den derfor også ha beholdt sine naturlige antibakterielle egenskaper. Ullgarnet kan gjerne tilsettes lanolin til f.eks bleiebukser eller sengetepper til baby. 

Ulla i Ninapetrinas garn kommer bare fra land som ikke praktiserer mulesing, og dermed fra dyr som ikke har blitt utsatt for dette.

Syrefarger

Garnet håndfarges av meg (Nina) med syrefarger. Disse fargene syns jeg gir det beste resultatet, og er både vaskeekte og lysfast!

Det heter syrefarge på grunn av at det må litt lav PH til for at fargen skal binde seg i fibrene i garnet. (Det samme må man gjøre hvis man farger med konditorfarge). Jeg har sitronsyre eller sterk eddik i fargebadet, og PH-nøytraliserer det brukte fargevannet med bakepulver når jeg er ferdig med det. Jeg sløser ikke med fargen, og bruker bare nok til at all fargen binder seg til garnet. Og hvis det likevel er overskuddsfarge, legger jeg mer garn i gryta slik at jeg får brukt opp all fargen. På denne måten er vannet helt klart når jeg er ferdige, så ingen fargestoffer finner vei ned i avløpssystemet.

Jeg har ikke nok erfaring eller kunnskap om plantefarging til å kunne tilby plantefarget garn. Jeg kan anbefale www.g-uld.dk hvis du leter etter plantefarget garn. 

Spleis eller knuter i garnet

I 100 grams nøster med lange lengder kan det en gang i blant forekomme en, eller to, spleiser. Dette er omtrent umulig oppdage før garnet nøstes opp. Hvis jeg underveis i farginga ser et hespe med mer enn en spleis legger jeg det til side. 

Håndfarget garn med spill og fargesjatteringer

Håndfargede garn er unike, ingen nøster er helt like. Det vil være ulike sjatteringer og ulikheter i stripelengder og fargemetning gjennom hele nøstet og mellom nøster farget i samme fargebad.

Kjøp nok garn 

Det er maksimalt 500 gr i samme fargebad, oftest 300gr og noen ganger så lite som 200gr (når man skal farge mørke farger). Kjøp derfor nok garn med det samme til ditt prosjekt, for det er umulig å farge akkurat samme fargenyanse senere. Det tryggeste kan mange ganger være å kjøpe litt ekstra, i tilfelle. 

Alternér mellom to hesper for jevnere farge

Hvis du strikker et større prosjekt hvor du vil ha fargen så jevn som mulig, anbefaler jeg at du strikker med to nøster samtidig. Strikk "striper" med en eller to omganger fra hvert nøste, så vil fargen bli jevnere.

Håndvask

Alle garn fra Ninapetrina (unntatt Tynn Rosy Merino, se over ved "Ikke superwash) kan tove hvis du er uforsiktig med vaskingen. 

Ninapetrina garn bør vaskes for hånd med vaskemiddel beregnet for ull (eller litt zalo eller gallesåpe for de skikkelig vanskelige flekkene). Om du ikke finner håndvasking like terapeutisk som meg, så kan du alltids prøve ull-program eller såkalt "håndvask" på vaskemaskinen din, på eget ansvar. Husk å stille temperaturen på 0 grader. Slik at det ikke blir vekslende temperaturer mellom vask og skylling og du ender opp med tovet vask.

Håndfarget garn kan lekke litt farge ved første vask, spesielt hvis man bruker for varmt vann. Håndfarget garn skal ikke vaskes i vann som er varmere enn 30 grader, dette kan gjøre at bindingene som har fått fargene til å feste seg til fiberen løsner og fargen løsner.

Overskuddsfarge/restfarge

Noen ganger kan det være litt overskuddsfarge igjen i garnet, altså farge som ikke er festet til fiberen. Min anbefaling er å skylle plagget godt og lenge med kaldt vann, helt til vannet er tilnærmet blankt. Sentrifuger plagget. Nå vil overskuddsfargen være fjernet. 

Lekker garnet veldig mye farge (skyllevannet har nesten samme farge som garnet) og lekkingen ikke vil gi seg, da det skjedd en feil under farging. Ta kontakt med meg pr e-post og fortell om situasjonen, så skal jeg ordne opp i det enten med erstatningsgarn eller pengene tilbake.